Beeldschone Japanse bloemkunst met plantenafval

By 19/11/2018Duurzaamheid

Natura insects, zo heet de bloemkunstserie van kunstenaar Raku Inoue. In het project Natura Insects zijn verschillende beeldschone gekleurde vlinders, motten en andere insecten van bloemen te zien. Anders dan andere kunstenaars, heeft Raku enkel gebruik gemaakt van wat de natuur hem aanbood. Zo gebruikt hij alleen takjes, bladeren en zaden die al van de plant af zijn gevallen. Zo verstoort hij de natuur het minste.

Wat is Japanse bloemschikkunst?

Japanse bloemschikkunst – ook wel Ikebana genoemd – zijn minimalistische bloemstukken gecombineerd in hedendaagse decoratie ontwerpen. ‘Ike’ staat voor leven en weer tot leven wekken en ‘bana’ voor bloem. De kenmerken van Ikebana zijn de speelsheid en asymmetrische vormen die de bloemstukken aanhouden. Ook wordt er gebruikgemaakt van seizoensbloemen en -planten.

Waar komt Ikebana vandaan?

Ikebana kwam in de 6e eeuw vanuit China naar de Japanse eilanden als Boeddhistische uiting ook wel offer van liefde voor harmonie en de schoonheid van de natuur. Na de 15e eeuw was Ikebana niet langer religieus en kon het als losstaande kunst worden gezien.

Plantenafval als inspiratie voor kunst. Wij vinden het een prachtige manier om nog langer te genieten van de schoonheid van bloemen en planten. Ontdek hier wat wij met ons afval doen.

Bent u net als wij geïnspireerd geraakt en wilt u uw producten ook laten opvallen? Wij gaan graag voor u aan de slag met een concept.

Foto’s: Raku Inoue

want to share it with the world?