Floramedia is klaar voor het nieuwe EU-plantenpaspoort

Vanaf 14 december 2019 is het nieuwe plantenpaspoort verplicht! Het is een lastig onderwerp, daarom houden we u graag op de hoogte met voorbeelden, veelgestelde vragen en onze ervaringen.

Klaar voor actie

Dit duurt natuurlijk nog even, maar wat betreft wijzigingen op uw label kunt u er niet vroeg genoeg bij zijn. Wij zijn er alvast helemaal klaar voor en kunnen uw plantenetiket of -verpakking eenvoudig voor u aanpassen.

Nieuw EU-plantenpaspoort, hoe zit het ook al weer?

Per 14 december 2019 gaan de nieuwe wettelijke regels rondom het plantenpaspoort in. De nieuwe plantenpaspoortplicht geldt straks voor “alle voor opplant bestemde planten”. Deze regels worden vernieuwd om de huidige Europese fytosanitaire (oftewel plantgezondheid) regels te moderniseren en harmoniseren. U heeft een plantenpaspoort nodig bij handel en vervoer van planten en plantaardig teeltmateriaal binnen Europa.

Pas uw informatiedragers tijdig aan

Floramedia heeft zich in de afgelopen maanden goed laten informeren door de keuringsdiensten en is goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Ons projectteam verzameld alle gegevens en staat in direct contact met Naktuinbouw om u optimaal van dienst te zijn. Inmiddels zijn bij ons de eerste goedgekeurde labels van de pers gerold en uitgestuurd naar onze klanten.

Het plantenpaspoort op uw plantenlabel?

Ook voor u gaan we graag aan de gang om uw drukwerk van het nieuwe plantenpaspoort te voorzien. Laat ons weten welke wijzigingen aangebracht moeten worden en wij nemen de zorg van uw nieuwe drukwerk over. Zo bent u snel klaar voor actie!

Veel gestelde vragen over het plantenpaspoort

Het kan lastig zijn om precies te weten waar u met uw assortiment rekening mee moet houden. Een aantal vragen welke we dan ook regelmatig tegenkomen, zijn:

Bloembollen

Vallen bloembollen (Allium, Anemonen etc.) ook onder ‘voor opplant bestemde planten’ en zijn/worden deze ook paspoortplichtig?

  • Ja, alle bloembollen vallen onder ‘voor opplant bestemde planten’ en worden dus ook paspoortplichtig (zijn het nu niet altijd). Dat geldt voor bollen op pot, maar ook voor losse bollen/knollen. Nadere info hierover bij de BKD.

Mixmand/-pot

Indien het een mixmand/-pot betreft waarvan iedere keer slechts 3 van de 5 soorten aanwezig zijn in de mand/pot, welke soorten komen dan op het plantenpaspoort te staan? (Waarbij 5 soorten worden getoond op de voorzijde van het label.)

  • Als er maar 3 planten in de mix zitten, mogen er ook maar 3 namen bij de letter A en geen 5. De geslachtsnamen moeten naast de letter A komen te staan niet er boven. Naast de letter A Acorus etc… daar mogen ze gescheiden door een komma of onder elkaar geplaatst worden.

Op een sticker

Mogen de plantpaspoortgegevens ook op een ‘sticker’ op een bestaand label/etiket worden bijgeplakt?

  • Ja, plantenpaspoortgegevens mogen ook op een ‘sticker’ op een bestaand label/etiket worden bijgeplakt.

Voor alle informatie en de FAQ’s, kunt u terecht op de website van de Naktuinbouw.
Bron: Naktuinbouw
Labels: Nolina, Themaplant, Van Riel, Vaste Planten Specialist

want to share it with the world?