Bijzondere timelapse in de Studio: Valse roos van Jericho

Selaginella-lepidophylla_timelapse_Floramedia

Onze fotostudio in Boskoop heeft in het vroege voorjaar al een bijzonder leuk project afgerond: een timelapse video en fotoserie van een zeer eigenaardig plantje.

Herrijzende plant

Wij mensen kunnen geen dag zonder water, maar een hoop planten doen het prima een tijdje zonder. Zo ook de Selaginella lepidophylla, die in het Nederlands Valse roos van Jericho wordt genoemd. Deze bijzondere plant lijkt op het eerste opzicht een beetje ‘dood’, maar niets is minder waar. Hij staat namelijk in het Engels bekend als ‘resurrection plant’, oftewel, een plant die herrijst.

De Valse roos van Jericho kan namelijk bijna volledig uitdrogen, om na wat heerlijke druppels water weder op te staan. Tijdens droge perioden in zijn natuurlijke habitat, krult het plantje zich helemaal op tot een bal, om weer te ontkrullen zodra de plant wordt blootgesteld aan vocht. Eerst zien dan geloven? Geen probleem, wij hebben er beelden van gemaakt!

Dat vraagt om een timelapse video!

Onze Floramedia Studio kreeg van onze collega’s van Floramedia Spanje de opdracht om hier een mooie fotoserie van de maken. Maar met zo’n bijzonder object, zag ons fotografenteam het als de uitgelezen kans om van de Valse roos van Jericho ook een prachtige timelapse video te maken. Op deze manier zou het effect nog beter uitkomen.

Timelapse, wat is dat ook alweer? Onze fotograaf Thijs legt het graag voor u uit: “Timelapse is een soort mix tussen fotograferen en filmen. Je maakt afzonderlijke foto’s, maar vervolgens voeg je deze op de computer samen tot een timelapse video. Met een timelapse video (tijdsverloop) krijg je een grappig versneld effect.”

Hoe de timelapse tot stand kwam

Voor de video van de Rose of Jericho hebben we gekozen om te werken met twee camera’s die vanuit verschillende standpunten foto’s maken. Hierdoor ziet u de Valse roos van Jericho vanuit verschillende standpunten openklappen. Door elke 5 minuten een foto te maken, ontstaat er een vloeiend filmpje. Voor deze timelapse hebben we in ongeveer 3 dagen 1728 foto’s gemaakt voor een video van 1 minuut.

Ook op zoek naar een mooie fotoserie of timelapse van uw plant? Neem contact met ons op!

Video en beeld: Floramedia Studio

want to share it with the world?